Apply Now
Information For

Schedule

7:30-8:00 Registration & Continental Breakfast
8:00-8:15 Opening & Introductions in Gibble Auditorium (15 min)
8:15-9:30 Lecture: Introductory Content and the Evidence Supporting Safe Patient Handling (75 min)
9:30-9:45 Break/Travel to Labs (15 min)
9:45-10:30  Lab Session #1 (45 min) Topics to be addressed in rotating, concurrent lab sessions will include:
Assessment techniques incorporating safe patient handling. Progressive mobility/early mobilization. Low and high tech solutions to complex patient problems/situations. Integrating safe patient handling within the rehabilitation paradigm. Sling selection and prescription.
10:30-10:35  Rotate Lab Sessions (5 min)
10:35-11:20 Lab Session #2 (45 min) Topics to be addressed in rotating, concurrent lab sessions will include:
Assessment techniques incorporating safe patient handling. Progressive mobility/early mobilization. Low and high tech solutions to complex patient problems/situations. Integrating safe patient handling within the rehabilitation paradigm. Sling selection and prescription.
11:20-11:30  Return to Gibble Auditorium (10 min)
11:30-11:45  Morning Debrief/Question & Answer Session (15 min)
11:45-1:00 Lunch/Mentoring Connections/Guided Discussion Groups about Facilitating the Development of Safe Patient Handling Programs (30 min) (75 min total, includes travel back & forth to Brossman Commons, the KAV
1:00-1:45 Lab Session #3 (45 min) Topics to be addressed in rotating, concurrent lab sessions will include:
Assessment techniques incorporating safe patient handling. Progressive mobility/early mobilization. Low and high tech solutions to complex patient problems/situations. Integrating safe patient handling within the rehabilitation paradigm. Sling selection and prescription.
1:45- 1:50 Rotate Lab Sessions (5 min)
1:50-2:35 Lab Session #4 (45 min) Topics to be addressed in rotating, concurrent lab sessions will include:
Assessment techniques incorporating safe patient handling. Progressive mobility/early mobilization. Low and high tech solutions to complex patient problems/situations. Integrating safe patient handling within the rehabilitation paradigm. Sling selection and prescription.
2:35-2:50 Break (15 min)
2:50-3:35 Lab Session #5 (45 min) Topics to be addressed in rotating, concurrent lab sessions will include:
Assessment techniques incorporating safe patient handling. Progressive mobility/early mobilization. Low and high tech solutions to complex patient problems/situations. Integrating safe patient handling within the rehabilitation paradigm. Sling selection and prescription.
3:35-3:45  Return to Gibble Auditorium (10 min)
3:45-4:15 Question & Answer Session/Closing (30 min)

Registration
September 1 - October 24

Register now for the chance to win FREE REGISTRATION!
Register anytime between October 23 and midnight October 24 to be entered into a raffle for a refund of your registration fee!

$175

per person


If you have questions please contact: Linda Leimbach

Elizabethtown College